A biogazdálkodás előnyei, fontossága

A biogazdálkodás előnyei, fontosságaHa növénytermesztésről van szó, akkor általában ahhoz hozzátartozik a permetezés és a különböző vegyszeres védelem is. Nem feltétlenül kell azonban növényvédő szereket használni a növényekhez, hanem teljesen természetes módon és kiegészítőkkel is lehet termeszteni. Ezt a módszert biogazdálkodásnak hívják. A „bio” jelölő nagyon fontos, ugyanis a bio dolgokra szigorú szabályok vonatkoznak, tehát nem csak egy marketingfogásról van szó, hanem a bio élelmiszereknek, növényeknek ezeket a szabályokat betartva kellett elkészülniük.

A biogazdálkodás kizárólag olyan anyagokat enged használni, melyek semmilyen vegyszert nem tartalmaznak. Ennek ellenére a megfelelő növényvédelemről nem kell lemondani, ugyanis természetes szerekkel hasonló eredményeket lehet elérni. Ezek a természetes növényvédő szerek az egészségre ártalmatlanok, szemben bizonyos megszokott növényvédő szerekkel. A biogazdálkodásnak tehát egészségügyi előnyei vannak.

A másik előny a környezetre vonatkozik, a termesztés során ugyanis nem szennyezzük a környezetet, nem marad a talajban semmilyen káros anyag, köszönhetően a lebomló anyagoknak. A gazdálkodás gyakori problémája, hogy a növények termesztésére fektetik a hangsúly, különösen nagyüzemi termelésnél, ami gyakran környezetre káros anyagok használatát szokta jelenteni. Biogazdálkodás során azonban ez nem történhet meg.