Milyen negatív információ lehet egy cégkivonatban?

Milyen negatív információ lehet egy cégkivonatban?A cégkivonatról valószínűleg minden cégvezető hallott már, ha más nem a hivatalos ügyintézések során csatolni kellett egy cégkivonatot, mint mellékletet. A cégkivonatot elsősorban arra használjuk, hogy az adott cég alapvető információit igazoljuk vele. Van azonban még egy fontos feladata a cégkivonatoknak, mégpedig az, hogy az alapvető információk mellett adott esetben negatív információkat is találhatunk a dokumentumban.

Ezek a negatív információk csak akkor vannak benne a cégkivonatban, ha fennállnak egy vállalkozás esetén, ha viszont fennállnak, akkor általában valamilyen nagyobb problémát, problémás helyzetet jeleznek.

Az egyik legfontosabb negatív információ, ha egy cég ellen csődeljárás folyik, ez pedig megjelenik a cégkivonatban is. Gondoljunk csak bele, ha egy partner cég ilyen helyzetben van, de megpróbálja eltitkolni előlünk ezt a helyzetet, akkor az komoly következményekkel járhat a mi vállalkozásunkra is. A cégkivonatnak köszönhetően azonban le lehet ellenőrizni bármelyik vállalkozást pár perc alatt.

Több, a csődeljáráshoz hasonló negatív információ is található a cégkivonatban. Ilyenek pl. a felszámolási eljárás, a végelszámolás vagy a megszűnés. Ezek az adott vállalkozás működésének végét jelenthetik (vagy jelezhetik előre). Kisebb horderejű ügyek, ha büntetőjogi intézkedés alatt áll egy cég, ha adótartozással vagy adóhiánnyal rendelkezik, vagy, ha pl. nem nyújtott be ÁFA bevallást. Ezek is olyan jellemzők, melyekkel nem árt tisztában lennünk, mielőtt egy céggel szerződést kötünk.