Miért jó a közhiteles cégkivonat?

Miért jó a közhiteles cégkivonat?A cégkivonat egy olyan céges dokumentum, amely minden olyan információt tartalmaz egy vállalkozásról, amely a cégjegyzékben éppen aktuálisan megtalálható. Az egyes cégkivonat típusok között is vannak viszont különbségek, elsősorban a hitelesítés módja és szintje alapján.

Hitelesítési szempontból a legalacsonyabb szinten az ingyenes cégkivonat van. Ez egyáltalán nem rendelkezik hitelesítéssel, nem is fogadják el hivatalos ügyintézések során. Hivatalos ügyek esetén hiteles vagy közhiteles cégkivonatra lesz szükség. Ezek közül a hiteles cégkivonatnak alacsonyabb a hitelesítése. Elektronikus dokumentumról van szó, amit igénylés után e-mailben kapunk meg. A hiteles cégkivonat nem rendelkezik elektronikus aláírással, hanem csak egy hagyományos dokumentumról van szó.

A közhiteles cégkivonat ezzel szemben kizárólag papír alapú lehet, és magasabb szintű hitelesítéssel rendelkezik. Emiatt a közhiteles cégkivonatok ára magasabb, mint a hiteles dokumentumoké, viszont a jobb hitelesítés miatt sokan ezt választják. Ha a közhiteles cégkivonat az előírás egy ügyintézés során (jellemző pl. céges pályázatok esetén), akkor nincs más választásunk, mint ilyet mellékelni. Ha nem előírás, akkor is jó választás lehet. Ilyen eset, ha nem tudjuk, hogy milyen cégkivonatot kell egy ügyintézéshez benyújtani. A közhiteles cégkivonattal biztosra lehet menni, mivel ezt a magasabb szintű hitelesítés miatt elfogadják akkor is, ha csak a hiteles változat az előírás.