Védőkesztyű választási tippek

Védőkesztyű választási tippekMinden munkavégzés során elengedhetetlen a megfelelő védelem biztosítása. A védelem egyik fő részét a megfelelő ruházati cikkek jelentik, attól függően, hogy melyik testrészünk védelméről van szó. Az egyik fontos teendő munkavédelmi szempontból a kezek védelme, amihez védőkesztyű szükséges.

A védőkesztyű szó alatt több különböző kesztyűt is értünk, az a közös bennük, hogy a feladatuk, hogy a munka során az adott munkavégzéskor fellépő hatások ellen védelmet nyújtsanak. Ezek a hatások persze minden munkánál mások lehetnek, ezért a hatásokat mindig figyelembe kell venni kesztyű választáskor, vásárláskor, valamint a munka jellegzetességeit is.

A hatások rendkívül széles skálán mozoghatnak. Az átszúródás és egyéb mechanikai hatások elleni védőkesztyűk általában fizikai munkavégzés esetén szükségesek. Villanyszerelőknek pluszban arra is szükségük lehet, hogy a kesztyű szigetelőként is viselkedjen. Ha valaki forró eszközökkel dolgozik, akkor hőszigetelni is tudnia kell a védőkesztyűnek. Nem biztos, hogy védőkesztyűként tekintünk az orvosi műanyag kesztyűkre, de bizony ezek is védőkesztyűk. Ezeknek nem a mechanikai hatások ellen kell védeniük, hanem különböző folyadékok, és pl. vérrel érintkezés ellen is.

A megfelelő védelem mellett arra is figyelni kell védőkesztyű választásakor, hogy az adott munkát el lehessen végezni benne, hogy kényelmes legyen.